Precizní Japonci ví jak na kávu. Vyrobili skvělý překapávač Hario V60. Překapávač ve tvaru písmene V s úhlem 60° je vybaven speciálními vroubky pro lepší louhování kávy.
Přes Hario V60 vyrobíte velmi kvalitní kávu. Přitom je její výroba snadná a rychlá! Za necelé 3 minuty máte hotovo. My takto připravujeme nejraději ovocnější kávy, jako jsou Etiopie nebo Kostarika.
K této metodě přípravy je doporučována konvice s husím krkem. Nemáte ji? Nevadí! Níže naleznete návod bez potřeby této konvice.
Připrava Hario V60 pomocí konvice s husím krkem
Popsaná příprava je vyzkoušena na Hario V60 - velikost 02. Máte-li doma velikost 01, použijte 12 g kávy a 200 ml vody. Čas i postup přípravy dodržujte stejný.
Vodu si ohřejte na 90 - 95 °C, přibližně 500 ml (něco na zalití papírového filtru). Kávu namelte na středně hrubo. Budete jí potřebovat 24 gramů. Pro Hario V60 doporučujeme kávy arabica z Kostariky, Kolumbie nebo Etiopie.
Jakmile budete mít vodu ohřátou na potřebnou teplotu, důkladně prolijte papírový filtr (využijte alespoň 50 - 60 ml). Použitou vodu vylijte a postavte připravené Hario V60 s nádobkou nebo hrnkem na váhu. Do papírového filtru nasypte namletou kávu. Jemným zatřesením, nebo ukazováčkem, ji rovnoměrně rozprostřete.
Nyní váhu vynulujte.
Nyní předpaříte kávu. Zapněte si stopky a začnete na kávu nalévat krouživým pohybem 50 až 60 ml vody. Vyčkejte do 45 sekundy a poté začnete dolévat pomalu vodu. Opět krouživými pohyby, dokud nenalijete do filtru 400 ml horké vody. Doporučujeme lít vodu alespoň minutu - chce to cvik, ale Vy to zvládnete!
Nechejte veškerou vodu překapat do spodní nádobky. Celý proces by měl trvat tři a půl minuty.
Vyjměte použitý filtr a použijte zbylou teplou vodu na propláchnuti vašeho Haria V60. Překapanou kávu nechejte pár minut odstát a můžete podávat. Velmi efektivní je tuto kávu nalévat do průhledných sklenek či hrnků.
Připrava Hario V60 bez konvice s husím krkem
Poznejte všestrannost kávovaru Hario V60. Mnoho odborníků nevěří, že na Hariu V60 jde připravit kávu bez konvice s husím krkem, Vy tomu ale věřte. Tento postup je vyzkoušen na Hario V60 - velikost 01.
Vodu si ohřejte na 90 - 95 °C, přibližně 300 ml (něco na zalití papírového filtru). Kávu namelte na středně hrubo. Budete jí potřebovat 14 gramů. Doporučujeme pro Hario V60 kávy arabica z Guatemaly, Kolumbie nebo Etiopie.
Jakmile budete mít vodu ohřátou na potřebnou teplotu, důkladně jí prolijte papírový filtr (využijte alespoň 50 - 60 ml). Použitou vodu vylijte a postavte připravené Hario V60 s nádobkou nebo hrnkem na váhu.
Do papírového filtru nasypte namletou kávu. Jemným zatřesením, nebo ukazováčkem, ji rovnoměrně rozprostřete.
Nyní váhu vynulujte.
Abyste kávu spařili, spusťte stopky a začnete pomalu v soustředivých kruzích nalévat 50 ml ohřáté vody. Vyčkejte půl minuty a začněte zalévat kávu krouživým pohybem. Po pár kolečkách směr otočte.
Díky tomuto postupu se namletá káva dostane ke stranám filtru. Zároveň je rovnoměrně prolitá vodou. Dolijte vodu do 200 ml - mělo by Vám to trvat jednu minutu. Nechte kávu prokapat - tři minuty jsou ideální čas. Můžete nalévat.