HARIO V60


 

Precizní Japonci ví jak na kávu. Vyrobili Hario V60! Překapávač ve tvaru písmene V s úhlem 60° je vybaven speciálními vroubky pro lepší louhování kávy. K této metodě přípravy je doporučována konvice s husím krkem. Nemáte ji? Nevadí! Níže naleznete také návod bez potřeby této konvice.

 

Přes Hario V60 vyrobíte velmi kvalitní tzv čistou kávu

 

 


Dvě rozdílné metody přípravy


 

Metoda pomocí konvice s husím krkem

Metoda bez konvice s husím krkem

 

 

Přes Hario V60 vyrobíte velmi kvalitní tzv. čistou kávu. Přitom je její výroba snadná a rychlá! Za necelé 3 minuty máte hotovo. My takto doma připravujeme ovocnější kávy, jako jsou Etiopie nebo Kostarika.

 

 


Připrava Hario V60 pomocí konvice s husím krkem


Popsaná příprava je vyzkoušena na Hario V60 - velikost 02. Máte-li doma velikost 01, použijte 12 g kávy a 200 ml vody. Čas i postup přípravy dodržujte stejný.

Vodu si ohřejte na 90 - 95 °C, přibližně 500 ml (něco na zalití papírového filtru). Kávu namelte na středně hrubo. Budete jí potřebovat 24 gramů. Doporučujeme pro Hario V60 kávy arabica z Kostariky, Kolumbie nebo Etiopie. Jakmile budete mít vodu ohřátou na potřebnou teplotu, důkladně jí prolijte papírový filtr (využijte alespoň 50 - 60 ml). Použitou vodu vylijte a postavte připravené Hario V60 s nádobkou nebo hrnkem na váhu.

Do papírového filtru nasypte namletou kávu. Jemným zatřesením, nebo ukazováčkem, ji rovnoměrně rozprostřete. Nyní váhu vynulujte.

 

Zapněte si stopky a začnete na kávu nalévat krouživým pohybem 50 - 60 ml vody

 

Nyní předpaříte kávu. Zapněte si stopky a začnete na kávu nalévat krouživým pohybem 50 - 60 ml vody. Vyčkejte do 45 sekundy a poté začnete dolévat pomalu vodu. Opět krouživými pohyby, dokud nenalijete do filtru 400 ml horké vody. Doporučujeme lít vodu alespoň minutu - chce to cvik, ale Vy to zvládnete! Nechejte veškerou vodu překapat do spodní nádobky. Celý proces by měl trvat tři a půl minuty.

Vyjměte použitý filtr a použijte zbylou teplou vodu na propláchnuti vašeho Haria V60. Překapanou kávu nechejte pár minut odstát a můžete podávat. Velmi efektivní je tuto kávu nalévat do průhledných sklenek či hrnků.

 

Přes Hario V60 vyrobíte velmi kvalitní tzv čistou kávu - Don Franko dopurucuje kavu z Kostariky

 

 


Připrava Hario V60 bez konvice s husím krkem


 

Poznejte všestrannost kávovaru Hario V60. Mnoho odborníků nevěří, že na Hariu V60 jde připravit kávu bez konvice s husím krkem, Vy tomu ale věřte!

Tento postup je vyzkoušen na Hario V60 - velikost 01.

Vodu si ohřejte na 90 - 95 °C, přibližně 300 ml (něco na zalití papírového filtru). Kávu namelte na středně hrubo. Budete jí potřebovat 14 gramů. Doporučujeme pro Hario V60 kávy arabica z Guatemaly, Kolumbie nebo Etiopie. Jakmile budete mít vodu ohřátou na potřebnou teplotu, důkladně jí prolijte papírový filtr (využijte alespoň 50 - 60 ml). Použitou vodu vylijte a postavte připravené Hario V60 s nádobkou nebo hrnkem na váhu.

Do papírového filtru nasypte namletou kávu. Jemným zatřesením, nebo ukazováčkem, ji rovnoměrně rozprostřete. Nyní váhu vynulujte.

 

Do papírového filtru nasypte namletou kávu a ukazováčkem ji rovnoměrně rozprostřete

 

Abyste kávu spařili, spusťte stopky a začnete pomalu v soustředivých kruzích nalévat 50 ml ohřáté vody. Vyčkejte půl minuty a začněte zalévat kávu krouživým pohybem od středu ke krajům. Po pár kolečkách směr otočte. Díky tomuto postupu se namletá káva dostane ke stranám filtru. Zároveň je rovnoměrně prolitá vodou. Dolijte vodu do 200 ml - mělo by Vám to trvat jednu minutu. Nechte kávu prokapat - tři minuty jsou ideální čas. Můžete nalévat.

Filtr by měl být až k okrajům pokryt silnou vrstvou namletých zrnek kávy. Jsou-li vidět někde čistá místa - příště si musíte dávat více pozor, ať neproléváte stěny kolem filtru.

 

 

 

 

O kave z Etiopie se rika ze je matkou vsech kav tu proste musite vyzkouset

 

Tip: Přečtěte si o různých metodách přípravy kávy více!