Káva bez kofeinu


Můžete se setkat s mnoha výklady o kávě s kofeinem nebo bez něj. O jejich zdravotních přínosech nebo riziku. Některé jsou pravdivé, jiné naopak.

Vy všichni milovníci chutné kávy však máte na výběr a můžete příjem kofeinu snížit pitím kvalitní bezkofeinové kávy.

snížit obsah kofeinu v těle můžete pitím kávy bez kofeinu

 


Nejběžnější metody odstraňování kofeinu z kávy


 

káva bez kofeinu z Kolumbie prazena v rodinne prazirne Don Franko


Proces Swiss Water®


Zelená kávová zrna se namáčejí do horké vody, aby se otevřela jejich buňečná struktura. Ve vodě zůstávají několik hodin. Během této doby se vylouhují chuťové částice, oleje i kofein. K odebrání kofeinu se používá uhlíkový filtr, který jej zachytí.

Takto se vyrobí zrna bez kofeinu i chuti a voda bez kofeinu s kávovou chutí. Tato voda se nazývá extrakt ze zelené kávy. Obsahuje stejné příchutě a oleje jako kávové zrno, nenajdete v něm však kofein.

Nakonec využijeme vědu - osmózu. Zrna zbavená chuti se vyhodí a do extraktu zelené kávy se ponoří nová, která jsou plná chutí. Na principu osmózy začne kofein unikat ze zrn do vody. Množství chuťových molekul je v zrnech a v extraktu vyrovnané, proto chuť nikam neunikne a zůstane v zrnu.

Osmóza

 


Musíte ochutnat kávu bez kofeinu z rodinné pražírny


Při popíjení si budete vychutnávat chuť jemné čokolády bez náznaku kyselosti. Je vhodná pro všechny způsoby přípravy kávy.

pražíme kávu bez kofeinu z Kolumbije zbavenou kofeinu šetrným švýcarským vodním procesem


CO2 proces odstranění kofeinu z kávy


Když se tato látka stlačí, začne se chovat jako plyn a zároveň jako kapalina. Současně je oxid uhličitý schopný na sebe vázat molekuly kofeinu. Tato metoda využívá těchto vlastností.

Zrnka kávy se ponoří do horké vody aby se otevřely póry a kofein tak mohl uniknout. Následuje smíchání vlhkých kávových zrn s oxidem uhličitým. Ten odstraní ze zrn kofein, chuťové částice však v kávě zůstanou.

Celá tato nechemická metoda je jemná, zachovává přirozenou chuť zrnek a je považována za organickou.

Pro zajímavost: kofein se následně separuje a využívá ke kofeinizaci limonád. Plyn CO2 je zase možné recyklovat a znovu použít.

 

 


Ostraňování kofeinu pomocí rozpouštedel


Zelená kávová zrna se opět namáčejí nebo napařují horkou vodou, aby otevřela svou buněčnou strukturu. Následuje použití rozpouštědel, nejčastěji ethylacetát a methylenchlorid, k vyplavení kofeinu ze zrn.

U tohoto procesu může dojít k vyplavení dalších složek z kávy a díky tomi i poškození struktury zrn, což má za následek nedobrou chuť výsledné kávy.

V naší pražírně najdete bezkofeinovou kávu, která má kofein odstraněn nejšetrnějším způsobem - Švýcarskou vodní motodou.

pražíme kávu Don Franko bez kofeinu z Kolumbije zbavenou kofeinu šetrným švýcarským vodním procesem