Můžete se setkat s mnoha výklady o kávě s kofeinem nebo bez něj. O jejich zdravotních přínosech nebo riziku. Některé jsou pravdivé, jiné naopak.
Vy všichni milovníci chutné kávy však máte na výběr a můžete příjem kofeinu snížit pitím kvalitní bezkofeinové kávy.
Nejběžnější metody odstraňování kofeinu z kávy
Proces Swiss Water®
Zelená kávová zrna se namáčejí do horké vody, aby se otevřela jejich buňečná struktura. Ve vodě zůstávají několik hodin. Během této doby se vylouhují chuťové částice, oleje i kofein. K odebrání kofeinu se používá uhlíkový filtr, který jej zachytí.
Takto se vyrobí zrna bez kofeinu i chuti a voda bez kofeinu s kávovou chutí. Tato voda se nazývá extrakt ze zelené kávy. Obsahuje stejné příchutě a oleje jako kávové zrno, nenajdete v něm však kofein.
Nakonec se využije věda - tedy osmóza. Zrna zbavená chuti se vyhodí a do extraktu zelené kávy se ponoří nová, která jsou plná chutí. Na principu osmózy začne kofein unikat ze zrn do vody. Množství chuťových molekul je v zrnech a v extraktu vyrovnané, proto chuť nikam neunikne a zůstane v zrnu.
Ochutnejte bezkofeinovou kávu z naší pražírny
Při popíjení si budete užívat chuť jemné čokolády bez náznaku kyselosti. Navíc je vhodná pro všechny způsoby přípravy kávy.
CO2 proces odstranění kofeinu z kávy
Když se tato látka stlačí, začne se chovat jako plyn a zároveň jako kapalina. Současně je oxid uhličitý schopný na sebe vázat molekuly kofeinu. Tato metoda využívá těchto vlastností.
Zrnka kávy se ponoří do horké vody aby se otevřely póry a kofein tak mohl uniknout. Následuje smíchání vlhkých kávových zrn s oxidem uhličitým. Ten odstraní ze zrn kofein, chuťové částice však v kávě zůstanou.
Celá tato nechemická metoda je jemná, zachovává přirozenou chuť zrnek a je považována za organickou.
Pro zajímavost: kofein se následně separuje a využívá ke kofeinizaci limonád. Plyn CO2 je zase možné recyklovat a znovu použít.
Ostraňování kofeinu pomocí rozpouštedel
Zelená kávová zrna se opět namáčejí nebo napařují horkou vodou, aby otevřela svou buněčnou strukturu. Následuje použití rozpouštědel, nejčastěji ethylacetát a methylenchlorid, k vyplavení kofeinu ze zrn.
U tohoto procesu může dojít k vyplavení dalších složek z kávy a díky tomi i poškození struktury zrn, což má za následek nedobrou chuť výsledné kávy.
V naší pražírně najdete bezkofeinovou kávu, která má kofein odstraněn nejšetrnějším způsobem - Švýcarskou vodní motodou.