CHEMEX


 

Vyrobit kávu v Chemexu není tak složité, jak to na první pohled může vypadat. U této přípravy je však kladen větší důraz na vybavení. Chemex nepřipravíte dobře bez digitální váhy a kvalitního mlýnku. Bez tohoto vybavení se Vám někdy povede lahodný nápoj, ale jindy nemusíte být spokojeni. A Vy chcete kvalitní výsledky, že jo!

 

Chemex nepřipravíte dobře bez digitální váhy a kvalitního mlýnku

 

Nádoba na Chemex vypadá jako skleněná baňka vrchního alchymisty nebo přesýpací hodiny. Přitom je to jednoduchý a designový přístroj na přípravu výborné filtrované kávy. Byl vynalezen v roce 1941. V roce 1958 byl designéry z Illinois Institute of Technology označen za jeden z nejlépe navržených předmětů moderní doby. Chemex byl zařazen do sbírky Muzea moderního umění v New Yorku.

 

 


Příprava kávy v Chemexu pro 6 šálků


 

Uvařte si přibližně 700 ml vody. Můžete vodu přivést až k varu, protože budete nejdříve zalívat papír. Papírový filtr přelijte horkou vodou. Zbavíte ho tak nežádoucích pachů v kávě. Filtry pro Chemex jsou totiž z hrubšího papíru než ostatní filtry. Jestliže nenamočíte filtr dobře horkou vodou, ucítíte v kávě papírovou příchuť, která kazí dojem celého nápoje. Vodu, která protekla do Chemexu filtrem vylijte a navhčený filtr umístěte zpět.

 

Nasypte 33 g kávy namleté středně hrubě vizuálně jako cukr krystal do navlhčeného filtru

 

Nasypte 33 g kávy namleté středně hrubě (vizuálně jako cukr krystal) do navlhčeného filtru. Doporučujeme kávu Kostarika, Honduras nebo Kolumbii. Zalijte 100 ml horké vody (už by měla mít okolo 95°C) na kávu a nechte jí spařit zhruba půl minuty (tady pár sekund navíc nehraje roli). Po uplynutí této doby dolijte zbytek horké vody krouživými pohyby. Lijte vodu pomalu, nespěchejte. My zaléváme přibližně minutu. To je vše. Teď už jen čekáte, než nateče všechna káva na dno nádoby. Káva by měla protéct přes naplněný filtr za 4 minuty. Je to takový kávový koncert!

 

Výslednou kávu promíchejte krouživým pohybem nádoby

 

Filtr s použitou kávou vyhoďte ve chvíli, kdy už káva nekape, nebo kape jen velmi pomalu. Výslednou kávu promíchejte krouživým pohybem nádoby. Na pár minut dejte kávu odstát, aby se rozvinuly naplno chutě daného druhu kávy a můžete podávat.

 

Na pár minut dejte kávu odstát, aby se rozvinuly naplno chutě daného druhu kávy a můžete podávat

 

Přetékala Vám káva moc dlouho (více než 5-6 minut)? Výsledná chuť bude více intenzivní. Můžete si do kávy dolít teplou vodu pro zjemnění.

Ochutnejte kávu z Kostariky v Chemexu. Jeden Chemex Vám vydrží na celý den! Káva z Chemexu má své kouzlo. Chutě takto připravené kávy jsou mnohdy ovocné, jindy mají nádech sladké karamelky.

 

 

Kava z Kostariky je velmi ovocna s nadechem karamelu Don Franko

 

"Chemex nás dostal! Výsledkem je krásně čistá káva! Doporučujeme nechat ji vychladnout a pít studenou. Bude Vám chutnat, zkuste to."