NĚCO Z HISTORIE KÁVY


Kdysi se říkalo, že je nápojem ďábla. Dnes je káva moderní drogou. Za devatero horami a za devatero kávovníky, začaly první příběhy kávy. Plody kávovníků objevily západní a arabské civilizace a východoafrický kout. Existují různé výklady a legendy o tom, kdo a jak kávu začal připravovat a pít.

"Co vypozoruješ, to máš"

 

Lidé si například vyprávěli o pastrýři, který pozorval stádo koz nebo velbloudů žvýkající větvičky malých keříků. Zvířata byla po konzumaci nezvykle neklidná, a proto sám pastýř ochutnal sladké bobule. O chvilku později se pastýř začal cítit více čilý a plody sbíral pravidelně.

Podobné účinky kávy ocenili také mniši, kteří ji pili zejména při nočních modlitbách a pozdním studiu. V dalších příbězích káva dostala také  mystické vlastnosti - nosili ji andělé.

magická chuť zrnkové kávy Don Franko

 

Slovo "káva" pochází z arabštiny "qahhwat al-buchta", což znamená "fazole vína"

 

V historických pramenech se dozvídáme, že se káva rozšířila přibližně v roce 1200, a to hlavně díky obchodníkům z Jemenu, pro které se stala zlatým dolem. Kávu vyváželi až do Osmanské říše, kde vznikly první plantáže a technika pražení kávy. Přibližně roku 1550 si dva bratři otevřeli první kavárnu v Konstantinopoli. Tehdy bylo zvykem pít kávu horkou, slanou nebo ochucenou kořením. Pití kávy se stalo společenskou událostí a rutinou, a to minimálně dvakrát denně.  


A nebo kávu stvořil ďábel?


Doposud jsme vyprávěli o tom, jak lidé poznávali a využívali příznivé účinky kávy, kterou možná nosili i andělé. Existovala ale také místa, kde se na kávu pohlíželo, jako na něco nadpřirozeně tajemného z čeho měli lidé obavy.

Na křesťanském západě kávu považovali za dílo ďábla, za temnou sílu, kterou ovládal sám Satan. Satan, podle některých výkladů, také věnoval kávu muslimům během křižáckých válek, protože nemohli pít víno, Kristův nápoj.

loupání kávy


Světový souboj: Káva, čaj, čokoláda


V době, kdy se v Evropě rozšiřovaly kavárny, soupeřila káva s čajem dováženým z Asie a čokoládou ze střední Ameriky. Konkurenční tlak byl vysoký, přesto v napínavém souboji káva sebevědomě dobývala evropská hlavní města.

Kávu začali poprvé filtrovat v 17. století ve vídeňské kavárně U Modré lahve. Začátky nebyly jednoduché. Majitel kavárny musel najít takovou strategii podávání kávy, která odpovídala požadavkům a potřebám jeho zákazníků. Nakonec se jim chuťově zcela přizpůsobila. Lidé v té době chtěli kávu elegantnější. Musela být filtrovaná, protože vytříbená společnost odmítala sedlinu na dně šálku. Číšníci ke kávě nově podávali také smetanu, med a sklenici vody.

pražená káva_3

 


Kávový expres: Evropa a Amerika


bile_bez_pozadi_15x15px V Anglii bylo v 18. století 2 000 kaváren

bile_bez_pozadi_15x15px V Paříži se u kávy hojně scházeli filozofové a spisovatelé v luxusně laděných interiérech

bile_bez_pozadi_15x15px Obyvatelé Itálie konzumavali kávu zprvu pro léčebné vlastnosti a příznivé účinky na zažívání, později pro chuť a smyslový požitek

bile_bez_pozadi_15x15px Spojené státy otevřely brány první kavárny v roce 1670 v Bostonu. Káva se záhy stala vlasteneckým nápojem a energetickým pohonem pro lidstvo

bile_bez_pozadi_15x15px "Americano" je legenda. Pochází z doby, kdy americkým vojákům ve druhé světové válce nechutnalo silné espresso, proto si ho ředili vodou

 


Naše kávy mají rozdílné chutě


Čokoláda, ovoce, bylinky a mnoho dalších chutí můžete ucítit v naši čerstvé kávě. Nezůstavejte jen u jediné, byla by škoda připravit se o nové smyslové zážitky.

 

Balicek Degustator je naprosta pecka protoze si muzete vybrat kavy podle sebe a dostanete je v super baliccich