AEROPRESS


V tomto článku se společně podíváme na kávovar, který dobyl svět díky své všestrannosti, jednoduchosti a spolehlivosti. Za těmito pojmy se schovává právě Aeropress, který v roce 2005 vymyslel americký vynálezce Alan Adler.

čerstvá káva

Díky obrovským možnostem Aeropressu Vám nejprve ukážeme recept, který se nám osvědčil.

Níže pak najdete druhý recept, kde se přípravě budeme věnovat více do hloubky.

Je to téměř dokonalý přístroj pro přípravu skvěle chutnající kávy. Do Vašeho šálku či hrníčku vykouzlíte nápoj rozmanitých chutí, které nabízí právě čerstvá pražená káva.

Video návod: základní postup přípravy v Aeropressu

 

Osvědčený postup přípravy kávy v Aeropressu

Obrácená metoda

Pro naše recepty využíváme obracenou metodu, jelikož se nám dlouhodobě osvědčila svou jednoduchostí a chutí kávy, která díky ní vznikne.

Pro nás to bude znamenat, že Aeropress budeme na váhu pokládat pístem dolů a závitem pro sítko filtru nahoru. Do sítka si připravíme filtr a prolejeme ho horkou vodou, takto ho máme připravené pro použití.

Jakmile máme Aeropress na váze, nasypeme do Aeropressu 22 g středně jemně namleté kávy, tedy hruběji než do moka konvičky, ale jemněji než do V60. Nyní zapneme stopky a zalijeme 200 g vody.

Sypání kávy do Aeropressu

Takto zalitou kávu důkladně odspoda zamícháme. Poté okamžitě našroubujeme sítko s filtrem a Aeropress otočíme na hrnek nebo skleněnou nádobu.

Nyní čekáme, než se na stopkách objeví 1:20. V tento moment začneme stlačovat píst. Mělo by nám to trvat asi 30 s, tedy než se na stopkách objeví 1:50.

Píst stlačujeme pouze do chvíle, než uslyšíme syčet vzduch, jelikož je v Aeropressu vzduchová bublina mezi kávou a pístem. Syčení uslyšíme těsně před tím, než bychom začali stlačovat samotnou namletou kávu, což nechceme.

Aeropress

Takto připravenou kávu naředíme přibližně 40 g vody, případně podle chuti a můžeme podávat. Doporučujeme ji nechat chvíli vychladnout, poté se jí zvýrazní chutě. Dobrou chuť!

Pokud se Vám káva zdá příliš slabá, příště ji namelte jemněji. Pokud se Vám naopak zdá moc silná nebo hořká, příště kávu namelte hruběji.

Stručný postup Obrácené metody:

  • 22 g kávy
  • 200 g vody (95°C)
  • 15 s míchat
  • otočit Aeropress
  • čekat do 1:20
  • protlačit za 30 s
  • 40 g vody, dolít

100 arabica z pražírny kávy Don Franko


 

Recept pro lepší pochopení Aeropressu

V tomto receptu se podrobněji zaměříme na to, co můžeme změnit a jaký vliv to bude mít na samotnou chuť kávy. I v tomto receptu budeme využívat obrácenou metodu. To proto, že nám poté manipulace s Aeropressem přijde jednodušší a také se při míchání nemusíme bát porušení papírového filtru.

Před samotnou přípravou kávy si vždy přichystáme sítko s papírovým filtrem, které poté prolijeme horkou vodou. Filtr takto proléváme z důvodu jeho vyčištění a zbavení se papírové vůně, která by se nám mohla do kávy dostat.

Sítko Aeropressu

Do Aeropressu nasypeme 22 g kávy, kterou nameleme středně hrubě. Dávku kávy a mletí neměníme, abychom lépe pochopili ostatní proměnné v tomto receptu.

Nyní si zapneme stopky a začneme zalévat 200 g vody, ale tentokrát o teplotě 80°C. Takto zalitou kávu důkladně odspoda zamícháme, našroubujeme víčko s filtrem a okamžitě otáčíme na hrnek nebo dekantér. Aeropress otáčíme ihned z důvodu, aby si co největší množství kávy stihlo sednout na dno. Toho chceme docílit pro dosažení vyšší extrakce během protlačování vody díky mírně vyššímu tlaku.

Výsledná káva bude také čistší díky tomu, že samotná vrstva namleté kávy bude zachytávat další proudící částice namleté kávy. Pro představu je to stejné, jako když roští v proudící řece zachytí několik větších listů a ty jsou schopny zachytit další menší listy atd.

Nyní čekáme do 1:50 a poté začneme stlačovat píst. Čas jsme prodloužili z důvodu nižší teploty vody, která má menší schopnost extrahovat látky z kávy. Nejvíce to platí po látky hořké a nejméně pro sladké. Tudíž jsme čas prodloužili, aby káva nebyla celkově slabší. Nicméně díky tomu co jsme si řekli, o extrakci víme, že bude káva sladší a méně hořká než v předchozím receptu.

V čase 1:50 začneme stlačovat píst, který stlačujeme asi 30 s, tedy do času 2:20. Pokud bychom jej stlačili rychleji, přes papírový filtr by prošlo více částic kávy a chuťově by káva měla výraznější tělo.

To, že projde více částic kávy neznamená, že nám na dně šálku zůstane namletá káva, ale bude jen nepatrně kalnější. Hlavní rozdíl bude chuťový. Tělo kávy znamená hutnost v ústech, nebo také její pocitovou viskozitu. To znamená, že espresso bude mít výraznější tělo než filtrovaná káva. Také káva z FrenchPressu bude více zakalená, a tedy bude mít výraznější tělo než káva filtrovaná přes papírový filtr.

Otočení Aeropressu

Kávu pístem neutlačujeme, jinak bychom přes filtr protlačili velké množství částic kávy, káva by poté byla viditelně zakalená a mohla by zhořknout. Případně bychom mohli poškodit papírový filtr.

Výslednou kávu naředíme 40 g teplé vody, popřípadě podle Vaší chuti. Kávu ředíme raději, než abychom přímo do Aeropressu nalili o 40 g více vody. Pokud bychom vodu do Aeropressu nalili rovnou, museli bychom potom více vody protlačit, a tak by se do šálku dostalo více částic kávy. Naproti tomu díky naředění bude káva chuťově čistší.


Káva z Rodinné pražírny Don Franko