French press


Skvělých výsledku dosáhnete dodržováním základních pravidel. Výslednou chuť ovlivní nejen typ a hrubost namletí kávy, ale také doba louhování.

Výsledná káva připravená ve french pressu má být jemná a světlá. Nebude tak čistá, jako kávy louhované přes papírový filtr. Ucítíte v ní jemné částečky sedliny. To ale nic nemění na tom, že během chvíle vykouzlíte v tomto přístroji velmi kvalitní chuť čerstvé kávy a poznáte rozdíly různých káv!

 


Zkuste různé metody přípravy


Klasická čtyřminutová metoda

Osmiminutová metoda

Příprava podle Mistra

Studená metoda

 

french pres patri k nejlevnejsim a pritom nejefektivnejsim kavovarum

Obrovskou výhodou french pressu je fakt, že v něm snadno a rychle připravíte kávu pro více osob. Nezapomínejte ale, že se káva postupně usazuje na dně. Pokud tedy rozléváte více šálků, do prvního se téměř žádná usazenina nedostane, zatímco poslední jí bude plný. Takto byste výslednou chuť kávy pokazili. Doporučujeme rozlévat kávu postupně, aby jste usazeniny rozdělili rovnoměrně. Snad jedinou nevýhodou frech pressu je jeho čistění. Lógr na dně musíte vyškrábat lžičkou.

Z historie: První dochované informace o french pressu pochází z roku okolo 1850. Konvičku s kovovým sítkem vynalezli ve Francii. V roce 1929 vylepšil tento kávovar Ital jménem Attilio Calimani, kdy použil pro výrobu přístroje kombinaci skla a kovu. Metoda přípravy ve french pressu patří mezi ty jednodušší.

Zajímavost: Přípravě kávy ve french pressu nejvíce holdují ve Skandinávii, kde se průměrná spotřeba kávy vyšplhala přes jedno kilo kávy měsíčně na osobu. Pro vaši představu je to váha sklizně ze 12 kávových keřů za rok.

 

nabidka zde - balicek Degustator je slozen ze 4 praktickych sacku naplnenych prazenou kavou z rodinne prazirny Don Franko

.


Čtyřminutový french press


Hrubě namletou kávu (připomíná cukr krupici až krystal) nasypte do french pressu. Gramáž kávy a objem vody závisí na velikosti přístroje. Obecně platí pravidlo 6-8 gramů na 100 ml vody. My jsme vždy připravovali 300 ml nápoje, na který používáme přibližně 20 g kávy. Nemáte-li váhu, pro představu jsou to 3 polévkové lžíce zrnkové kávy před namletím. Stopněte si čas a do french pressu nalijte 300 ml horké vodou (90 - 96 °C) tak, aby se káva promíchala a rovnoměrně namočila. Za 30 - 45 sekund nápoj jemně promíchejte lžičkou. Nyní vsuňte sítko pro stlačení kávy do nádoby frech pressu. Stlačte přibližně centimetr pod hladinu. Po uplynutí 3 - 4 minut od chvíle zalití stlačte sítko pomalu téměř na dno. Kávu neutlačujte silou (není to citrón), zbytečně by se vám do nápoje dostaly jemné částice namleté kávy. Máte hotovo! Ihned rozlijte do šálků nebo jiné konvice.

vyroba kavy ve frech pressu je velmi jednoducha a neda se u ni temer udelat chybu

Tip pro domácí baristy: Zajímá Vás, jak moc přístroj ovlivní výslednou chuť kávy? Porovnejte kávu připravenou ve french pressu s nápojem připraveným ze stejných zrn v jiném přístroji! Nejlépe si pocity a chutě poznamenejte.

Zkoušeli jsme Etiopskou kávu ve french pressu: Výhodou této kávy je stabilita chutí. Ze všech káv nám nejvíc voní po květinách a její chuť je ovocnější a jemně kořenitá. Místy svou vůní připomíná čaj Earl Grey. Vyzkoušejte ji taky...

 

prazime u nas v prazirne stoprocentni arabicu z etiopie a jsme na to hrdi

.


Osmiminutový french press


Otestovali jsme zajímavý recept uznávaného baristy Nicholase Cho z kavárny Wrecking Ball v San Franciscu. Zjistili jsme, že můžete dosáhnout výborných výsledků s velmi hrubě namletou kávou a delší dobou louhování. Výsledný nápoj má intenzivnější chuť oproti čtyřminutové přípravě. Káva se musí ale namlít hruběji.

french press je skvely kavovar diky kteremu vyrobite lahodne chute kavy

Postup přípravy je téměř stejný jako u čtyřminutové metody s tím rozdílem, že budete kávu louhovat 8 minut. Gramáž kávy a objem vody závisí na velikosti přístroje. Obecně platí pravidlo 6-8 gramů na 100 ml vody. My jsme vždy připravovali 300 ml nápoje, na který používáme 18 g kávy. Nemáte-li váhu, pro představu jsou to 3 polévkové lžíce zrnkové kávy před namletím. Stopněte si čas a do french pressu nalijte 300 ml horké vodou (90 - 96 °C) tak, aby se káva promíchala a rovnoměrně namočila. Za 30 - 45 sekund nápoj jemně promíchejte lžičkou. Nyní vsuňte sítko pro stlačení kávy do nádoby frech pressu. Stlačte přibližně centimetr pod hladinu. Po uplynutí 7 - 8 minut od chvíle zalití stlačte sítko pomalu téměř na dno. Kávu neutlačujte silou (není to citrón), zbytečně by se vám do nápoje dostaly jemné částice namleté kávy. Máte hotovo! Ihned rozlijte do šálků nebo jiné konvice. Tato metoda funguje nejlépe s hrubě namletou kávou. Hrubost by měla připomínat minimálně cukr krystal.

.


Když french press připravuje mistr


James Hoffmann je uznávaným odborníkem kávy. V roce 2007 se stal mistrem světa v přípravě kávy. Napsal zajímavou knihu The World Atlas of Coffee. Je zkaladatelem pražírny Square Mile coffee roasters v Londýně. James vymyslel netradiční metodu, která stojí za vyzkoušení.

ve frech pressu doporucujeme pripravovat ruzne kavy z ruznych zemi a uvidite jak budete prekvapeni rozdilnosti chuti

Nasypte 30 g středně hrubě namleté kávy (pro představu něco mezi cukrem krupice a krystalem) do fench pressu. Spusťte stopky a zalijte 500 ml vodou ohřátou ideálně na 95 °C. Po 4 minutách louhování zamíchejte lžičkou a seberte z povrchu zbytky lógru a pěny. Nechejte kávu další 4 minuty louhovat. Poté nasaďte víko french pressu, ale sítko nestlačujte, pouze ho přiložte na hladinu kávy. Začnětě ihned servírovat do šálků nebo čisté konvice. Sítko při lití kávy zachycuje jemné částečky kávy, díky tomu je méně zakalená. Neobsahuje tolik časteček kávy, jako klasické metody. Vychutnávejte!

Tip: Přečtěte si o různých metodách přípravy kávy více!

.


Ledový french press


Zaslechli už jste název cold brew? Jde o filtraci kávy studenou vodou, ke které vám náramně poslouží french press. Jedná se zároveň o jeden z nejsnazších způsobů přípravy. Z kávy arabica mnohdy vytáhnete sladké ovocné chutě. Teď se nebojte a zkuste to. Budete potěšení z výsledku. Především v létě si na tuto metodu vzpomenete. Doporučujeme připravovat si větší množství nápoje, který následně uskladníte v lednici a pohodlně odlíváte každý den.

Naučíme Vás připravit takzvaný kávový koncentrát. Namelte kávu středně hrubě (něco mezi cukrem krupice a krystalem). Budete potřebovat na 16 g na 100 ml vody. My připravujeme ve velkém french pressu, proto potřebujeme 96 g na 600 ml studené vody! Můžete zamíchat jemně lžící. Na přístroj přiložte víko se sítkem. Sítko však přiložte pouze na hladinu nápoje. French press přesuňte do lednice na 12 hodin. My necháváme vždy kávu pracovat v lednici přes noc, je to pohodlné. Vytáhněte z lednice, sejměte víko a párkrát promíchejte. Vyčkejte 5 - 10 minut, než všechna káva usedne na dno. Poté spusťte píst maximálně 2 cm pod hladinu a extrakt přelijte do čisté nádoby. Máte hotovo.

vybornou ledovou kavu tzv. coldbrew vyrobite snadno ve vetsim french pressu staci na 12 hodin dat do lednice

Koncentrát se doporučuje míchat v poměru 1:1 se studenou vodou. Zde však velmi záleží na Vašich požadavcích. Přes léto chcete mít sklenici plnou jemné kávy s kostkami ledu. V zimě si zase vychutnáte silný nemíchaný extrakt ve skleničkách od whisky. Jde o jednoduchou a přesto neuvěřitelně efektivní metodu, jak připravit luxusní kávu.

Doporučení: Kávu si přelijte do uzavíratelné lahve a uschovejte do lednice. My používáme termosku, kvůli praktickému uzavírání. Cold brew nám v lednici vydrží pár dní a chutná stále skvěle.

Vyrobiji jsme studenou kávu z Kostariky ve french pressu: Je to vlastně snadnější než klasická příprava, protože nevaříte vodu :-))) Ve výsledném nápoji jde cítit ostružiny, nebo velmi podobné ovoce, možná černý rybíz. Skvělá svěží káva na popíjení...

prazena kava z kostariky patri mezi nejlepsi v nabidce rodinne prazirny Don Franko

.