FRENCH PRESS


Skvělých výsledku dosáhnete dodržováním základních pravidel. Výslednou chuť ovlivní nejen druh kávy, ale také doba louhování a především hrubost namletí. Káva připravená ve french pressu má být jemná a vzhledově světlá. Nebude tak čistá, jako kávy louhované přes papírový filtr. Ucítíte v ní jemné částečky sedliny.

Obrovskou výhodou french pressu je fakt, že v něm snadno a rychle připravíte kávu pro více osob. Nezapomínejte ale, že se káva postupně usazuje na dně. Doporučujeme rozlévat kávu postupně. Pokud tedy rozléváte více šálků, do prvního se téměř žádná usazenina nedostane, zatímco poslední jí bude plný. Takto byste výslednou chuť kávy pokazili.

Čtyřminutový french press

Hrubě namletou kávu (připomíná cukr krupici až krystal) nasypte do french pressu. Gramáž kávy a objem vody závisí na velikosti přístroje, nebo počtu porcí. Obecně platí pravidlo 6-10 gramů kávy na 100 ml vody.

Pro 2 osoby budete potřebovat 150 ml vody a 15 g kávy. Stopněte si čas a do french pressu nalijte 150 ml horké vody (90 - 96 °C). Nalévejte vodu tak, aby se káva promíchala a rovnoměrně namočila. Za 30 - 45 sekund nápoj jemně promíchejte lžičkou. Nyní vsuňte sítko pro stlačení kávy do nádoby frech pressu. Stlačte přibližně centimetr pod hladinu. Po uplynutí 3 - 4 minut od chvíle zalití stlačte sítko pomalu téměř na dno.

Kávu neutlačujte silou - zbytečně by se vám do nápoje dostaly jemné částice namleté kávy. Máte hotovo, ihned rozlijte do šálků nebo jiné konvice.

 


Prozkoumejte zajímavé způsoby přípravy kávy ve french pressu


 

Osmiminutový french press

Otestovali jsme zajímavý recept uznávaného baristy Nicholase Cho z kavárny Wrecking Ball v San Franciscu. Zjistili jsme, že můžete dosáhnout výborných výsledků s velmi hrubě namletou kávou a delší dobou louhování. Výsledný nápoj má intenzivnější chuť oproti čtyřminutové přípravě. Káva se musí ale namlít hruběji.

french press je skvely kavovar diky kteremu vyrobite lahodne chute kavy

Postup přípravy je téměř stejný jako u čtyřminutové metody s tím rozdílem, že budete kávu louhovat 8 minut. Gramáž kávy a objem vody závisí na velikosti přístroje. Obecně platí pravidlo 6-8 gramů na 100 ml vody. My jsme vždy připravovali 300 ml nápoje, na který používáme 18 g kávy. Nemáte-li váhu, pro představu jsou to 3 polévkové lžíce zrnkové kávy před namletím. Stopněte si čas a do french pressu nalijte 300 ml horké vodou (90 - 96 °C) tak, aby se káva promíchala a rovnoměrně namočila. Za 30 - 45 sekund nápoj jemně promíchejte lžičkou. Nyní vsuňte sítko pro stlačení kávy do nádoby frech pressu. Stlačte přibližně centimetr pod hladinu. Po uplynutí 7 - 8 minut od chvíle zalití stlačte sítko pomalu téměř na dno. Kávu neutlačujte silou (není to citrón), zbytečně by se vám do nápoje dostaly jemné částice namleté kávy. Máte hotovo! Ihned rozlijte do šálků nebo jiné konvice. Tato metoda funguje nejlépe s hrubě namletou kávou. Hrubost by měla připomínat minimálně cukr krystal.

 


Balíček Africké kombo z pražírny Don Franko


 

Když french press připravuje mistr

James Hoffmann je uznávaným odborníkem kávy. V roce 2007 se stal mistrem světa v přípravě kávy. Napsal zajímavou knihu The World Atlas of Coffee. Je zkaladatelem pražírny Square Mile coffee roasters v Londýně. James vymyslel netradiční metodu, která stojí za vyzkoušení.

ve frech pressu doporucujeme pripravovat ruzne kavy z ruznych zemi a uvidite jak budete prekvapeni rozdilnosti chuti

Nasypte 30 g středně hrubě namleté kávy (pro představu něco mezi cukrem krupice a krystalem) do fench pressu. Spusťte stopky a zalijte 500 ml vodou ohřátou ideálně na 95 °C. Po 4 minutách louhování zamíchejte lžičkou a seberte z povrchu zbytky lógru a pěny. Nechejte kávu další 4 minuty louhovat. Poté nasaďte víko french pressu, ale sítko nestlačujte, pouze ho přiložte na hladinu kávy. Začnětě ihned servírovat do šálků nebo čisté konvice. Sítko při lití kávy zachycuje jemné částečky kávy, díky tomu je méně zakalená. Neobsahuje tolik časteček kávy, jako klasické metody. Vychutnávejte!

 


pražená 100 arabica


 

Ledový french press JAKO DOMÁCÍ COLD BREW

Zaslechli už jste název cold brew? Jde o filtraci kávy studenou vodou, ke které vám náramně poslouží french press. Jedná se zároveň o jeden z nejsnazších způsobů přípravy. Z kávy arabica mnohdy vytáhnete sladké ovocné chutě. Teď se nebojte a zkuste to. Budete potěšení z výsledku. Především v létě si na tuto metodu vzpomenete. Doporučujeme připravovat si větší množství nápoje, který následně uskladníte v lednici a pohodlně odlíváte každý den.

Naučíme Vás připravit kávový koncentrát. Namelte kávu středně hrubě (něco mezi cukrem krupice a krystalem). Budete potřebovat na 16 g na 100 ml vody. My připravujeme ve velkém french pressu, proto potřebujeme 96 g na 600 ml studené vody! Můžete zamíchat jemně lžící. Na přístroj přiložte víko se sítkem. Sítko však přiložte pouze na hladinu nápoje. French press přesuňte do lednice na 12 hodin. My necháváme vždy kávu pracovat v lednici přes noc, je to pohodlné. Vytáhněte z lednice, sejměte víko a párkrát promíchejte. Vyčkejte 5 - 10 minut, než všechna káva usedne na dno. Poté spusťte píst maximálně 2 cm pod hladinu a extrakt přelijte do čisté nádoby. Máte hotovo.

vybornou ledovou kavu tzv. coldbrew vyrobite snadno ve vetsim french pressu staci na 12 hodin dat do lednice

Koncentrát se doporučuje míchat v poměru 1:1 se studenou vodou. Zde však velmi záleží na Vašich požadavcích. Přes léto chcete mít sklenici plnou jemné kávy s kostkami ledu. V zimě si zase vychutnáte silný nemíchaný extrakt ve skleničkách od whisky. Jde o jednoduchou a přesto neuvěřitelně efektivní metodu, jak připravit luxusní kávu.

Doporučení: Kávu si přelijte do uzavíratelné lahve a uschovejte do lednice. My používáme termosku, kvůli praktickému uzavírání. Cold brew nám v lednici vydrží pár dní a chutná stále skvěle

 


jak vybrat správnou kávu Don Franko


 

Pokud jste dočetli až na samotný závěr, odměníme Vás zajímavostí z historie. První dochované informace o french pressu pochází z roku okolo 1850. Konvičku s kovovým sítkem vynalezli ve Francii. V roce 1929 vylepšil tento kávovar Ital jménem Attilio Calimani, kdy použil pro výrobu přístroje kombinaci skla a kovu.

ZDE si přečtete o různých metodách přípravy kávy více.