MOKA KONVIČKA


U nás v Česku je moka konvička velmi oblíbená. Na Italy ale nemáme. Tam ji najdete téměř v každé domácnosti. Je to celkem logické.

Tento kávovar vynalezl v roce 1933 pan Bialetti, kde jinde než v Itálii. Značka Bialetti je dnes celosvětově uznávaná a patří k nejlepším.

Detail všech dílů moka konvičky

Občas můžete zaslechnout výraz bialetka, i tak se moka konvičkám říká. Káva z moka konvičky má velmi silnou chuť.

Příprava v moka konvičce

Do spodní nádobky nalijte vodu těsně pod okraj ventilu. Střední sítko musí být naplněno vždy celé jemně umletou kávou. Tu umelte trochu hruběji než na espresso.

Kávu v sítku neumačkávejte, pouze zarovnejte prstem. Našroubujte vrchní díl a dobře dotáhněte.

Kávu v sítku neumačkávejte, pouze zarovnejte prstem

Pokud vrchní díl nenašroubujete dobře, vytryskne Vám káva všude kolem.

Vše máte připraveno. Ohřívejte na střední výkon Vašeho vařiče. Jakmile začne moka konvička syčet, ztlumte výkon ohřevu.

Po chvíli bude přetékat káva do vrchní nádobky. Ve chvíli, kdy začne káva prskat, rychle sundejte moka konvičku ze zdroje tepla. Můžete nalévat do šálků.

kava z moka konvicky je vyjimecne silna a pripomina espresso

V moka konvičce připravíte vždy tolik porcí, pro kolik je určena. Pokud je určena pro výrobu 4 porcí, nemůžete do ní nasypat jen poloviční dávku kávy a připravit nápoj pro dva. Proto si před jejím nákupem promyslete, pro kolik lidí budete kávu nejčastěji vařit. Také je dobré si uvědomit, že jeden šálek výsledného nápoje má objem 25 - 30 ml.

Video návod přípravy kávy v moka konvičce

Tip z naší pražírny: připravte si v Moka konvičce čerstvě praženou kávu z Peru.

Při popíjení nápoje z peruánské pražené kávy arabica ucítíte příjemnou chuť čokolády. 


Káva z Peru


Na co si dát pozor

U moka konvičky se nevyplácí spěchat s čištěním. Po připravení kávy zůstává konvička delší dobu horká. Sami jsme se spálili, když jsme byli nabití energií z úžasné kávy a vrhli se na pořádek v kuchyni.

Máte-li hliníkovou moka konvičku, nedávejte ji do myčky na nádobí. Stává se, že myčka poškodí hliníkový povrch konvičky.

Skládá se ze 3 částí. Spodní nádobka je na vodu, uprostřed sítko na umletou kávu a vrchní část je na výsledný nápoj

Tip: Přečtěte si o různých metodách přípravy kávy více!