MOKA KONVIČKA


U nás v Česku je moka konvička velmi oblíbená. Na Italy ale nemáme! Tam ji najdete téměř v každé domácnosti. Je to celkem logické. Tento kávovar vynalezl v roce 1933 pan Bialetti, kde jinde než v Itálii. Značka Bialetti je dnes celosvětově uznávaná a patří k nejlepším. Občas můžete zaslechnout výraz bialetka, i tak se moka konvičkám říká. Káva z moka konvičky má velmi silnou chuť. Trochu připomíná chuť espressa.

Skládá se ze 3 částí. Spodní nádobka je na vodu, uprostřed sítko na umletou kávu a vrchní část je na výsledný nápoj

Skládá se ze 3 částí. Spodní nádobka je na vodu, uprostřed sítko na umletou kávu a vrchní část je na výsledný nápoj. Při ohřívání vody ve spodní části začne vznikat pára, dojde ke zvýšení tlaku v nádobce a pára se začne roztahovat. Díky tomu vytlačí vodu přes kávu v sítku. Do vrchní části vytéká silná intenzivní káva. Stále nás nepřestává bavit sledovat tento proces. Umletá káva neprojde do vrchní nádobky, je chráněna jemným sítkem a gumovým těsněním.

 


Příprava v moka konvičce


Do spodní nádobky nalijte vodu těsně pod okraj ventilu. Střední sítko musí být naplněno vždy celé jemně umletou kávou. Tu umelte trochu hruběji než na espresso. Kávu v sítku neumačkávejte, pouze zarovnejte prstem. Našroubujte vrchní díl a dobře dotáhněte. Pokud vrchní díl nenašroubujete dobře, vytryskne Vám káva všude kolem.

Kávu v sítku neumačkávejte, pouze zarovnejte prstem

Vše máte připraveno, jde se vařit! Ohřívejte na střední výkon Vašeho vařiče. Jakmile začne moka konvička syčet, ztlumte výkon ohřevu. Po chvíli bude přetékat káva do vrchní nádobky. Ve chvíli kdy začne káva prskat, rychle sundejte moka konvičku ze zdroje tepla. Můžete nalévat do šálků.

V moka konvičce připravíte vždy tolik porcí, pro kolik je určena. Pokud je určena pro výrobu 4 porcí, nemůžete do ní nasypat jen poloviční dávku kávy a připravit nápoj pro dva. Proto si před jejím nákupem promyslete, pro kolik lidí budete kávu nejčastěji vařit. Také je dobré si uvědomit, že jeden šálek výsledného nápoje má objem 30 ml, tak jako správné espresso.

kava z moka konvicky je vyjimecne silna a pripomina espresso

Na co si dát pozor? U moka konvičky se nevyplácí spěchat s čištěním. Po uvaření kávy zůstává delší dobu horká. Sami jsme se spálili, když jsme byli nabití energií z úžasné kávy a vrhli se na pořádek v kuchyni.

 

 

"Máte-li hliníkovou moka konvičku, nedávejte jí do myčky na nádobí. Stává se, že myčka poškodí hliníkový povrch konvičky."

 

 

Uvařte si v Moka konvičce čerstvě praženou kávu z Peru. Při pití výběrové kávy z Jižní Ameriky pocítíte jemnou sladkost a příchuť kávoviny, ale také silnou chuť čokolády.

 

Bannery na HP Don Franko

 

Tip: Přečtěte si o různých metodách přípravy kávy více!