Pražení kávy


Během pražení se ze sušených zelených kávových zrn uvolňuje přes 2000 éterických olejů. Právě ty dávají kávě chuť a aroma. Jak nechat během pražení tyto oleje vyniknout je tajemství každého pražiče. Neexistuje totiž přesný návod. Mezi faktory, které pražení ovlivňují patří například atmosférický tlak, teplota, doba pražení i kvalita kávových zrn. V průběhu pražení je tedy jedním z úkolů pražiče kávy sledovat stav pražení a včas kávu z pražičky vysypat. Existuje totiž tenká hranice mezi 100% a přepálením. Je to alchymie, ale nebojte! Pražení nechte na nás! Pražení je skutečné umění. Existují pražírny, kde se uchovává tajemství chuťových profilů z generace na generaci. Zajímavé jsou níže fotky zrníček, od počátečního až po upražené.

 

prazic kavy musi sledovat kazdou vterinu deni kolem prazicky a tak to presne delame u nas v prazirne Don Franko

 


Neoloupané zrnko kávy


Podívejte se, jak složitá struktura se skrývá pod obalem. Kolik to asi musí dát práce, aby každé zrnko bylo oloupané a připravené k pražení.

 

čerstvá káva

 


Nepražená káva


Zelená kávová zrna v sobě uchovávají přes 2000 éterických olejů, díky kterým dostane pražená káva chuť a aroma. Cestují k nám v jutových pytlích mnohdy přes půl planety. V pražírně máme zelenou kávu ve speciálním skladě, kde hlídáme vlhkost a teplotu vzduchu.

nepražená káva

 


pražená káva


Čerstvě pražená káva musí chutnat a vonět! Určitě by měla mít matně hnědou barvu. Pokud je lesklá, je to olejem, který se neměl dostat na povrch kávy (káva chutná moc hořce, ztrácí mnoho chutí, téměř všechny). Čím je naopak světlejší, tím bude kyselejší, ovocnější. V pražírně chceme pražením dosáhnout 100 % chutí a vůní - rozvinout maximum olejů v kávovém zrnu. Jedině tak se dá vyčerpat ze zrnka vše co má.

Pražená-káva

 

"Každé zrnko nepražené kávy je pro nás výzvou. Proměnit ho ve finální lahůdku! Jedině tak můžeme dodávat kávu, která vykouzlí úsměv na tváři a zároveň potěší Vaše smysly."

 


Přepražená káva


Je mastná. Oleje, které mají zůstat uvnitř zrnka se během pražení dostanou na povrch. Často je pak káva hořká a její vůně nemusí být vždy příjemná. Stává se běžně, že se v obchodech setkáte s přepraženou kávou. 

pražená káva_1 

 


Spálená káva


Nejen že nevoní dobře, dokonce ani není chutná. Dnes se s takovou kávou snad nikde nemůžete setkat.

spálená káva

 


Pražíme kávu na 100%


Díky pražení na 100% získáme výrazné aroma a silnou intenzitu. Zároveň pražíme v malých dávkách, takže kávu máme vždy čerstvou. U nás si vyberete kávy nebo směsi z více než sedmi zemí Světa.

prazime zeneou kavu na cerstve prazenou v nasi rodinne prazirne Don Franko

Stává se, že nevíte jakou kávu vybrat, jsme pro Vás noví. Ať už váháte nad 100% arabica nebo Espresso směsí, můžete je ochutnat. Zkuste si zvolit jakoukoliv kávu a přidat si ji do balíčku Degustátor. Vyberte si čtyři jakékoliv kávy z naší nabídky v menších praktických baleních.

 

nabidka zde - balicek Degustator je slozen ze 4 praktickych sacku naplnenych prazenou kavou z rodinne prazirny Don Franko

 nebo