Adel a Moka konvička


Tak co se naučím tentokrát? Když už mám teď úspěšně první přípravu (french press) zmáknutou, tak se směle vrhám na další. K Vánocům jsem dostala od sestry moka konvičku. Takže moje druhá příprava kávy bude MOKA KONVIČKA! TaDáá.

Ve chvíli, kdy jsem poprvé hledala informace o tom, co to vůbec moka konvička je, tak mě zaujala jedna zvláštní věc. Inspirací pro konstrukci byly stroje v prádelnách. Cože? To jako fakt? Tak si tak říkám, že možná ze mě taky jednou bude vynálezce, když se budu dostatečně dobře dívat na svět kolem sebe.

Nicméně, Honza z pražírny po mém prvním nezdařeném pokusu o french press usuzuje, že u moka konvičky bych měla být instruována předem, abych prý nepřišla k úrazu. Vysvětluje mi základní body v návodu. Plus mi říká věci jako: "namel si dostatečné množství kávy, ale zas to nepřežeň, namletá káva vydrží čerstvá jen chvíli a brzy přichází o vůni", "neutlačuj silou kávu v sítku, jen ji hezky zarovnej", nebo "proboha hlavně nezapomeň, že ta konvička bude pálit, tak na ni nesahej a drž ji jen za držátko". HaHaHa, jako bych tuto radu potřebovala slyšet. Já si vše poctivě zapisuju. Jelikož se cítím dostatečně zaškolená, nemůžu se dočkat, až si to poprvé zkusím sama.


Den D


Konečně nastal den D a já mám možnost vyzkoušet si svou fungl novou konvičku. K mému prvnímu pokusu si zvu i Šárku (další z řad mých kamarádů, které nutím pít kávu). Mám směnu na vrátnici, takže si s sebou z domu musím vzít vše potřebné. Balím si mlýnek, kávu, panáka (na měření zrnek), konvičku, učení a samozřejmě svačinu. Ještě v pokoji se mi stane menší nehoda, utrhne se mi ucho od plátěné tašky, ve které mám své věci, a vše se mi vysype. Ale nevadí, mou dobrou náladu nic nepřekazí! Zběžně tedy házím věci do batohu a pádím do práce.

Tak jdu na to. První bod: nalijte vodu do spodní nádobky těsně pod ventilek. Nic těžkého. Bod číslo dvě: Prostřední sítko naplňte středně mletou kávou (hruběji než na espresso). Pro mě to znamená - jemněji než na french press. Mám o trochu větší konvičku, takže musím namlít cca 2,5 - 3 panáky zrnek. Od prvního mletí mi už znatelně zesílily svaly, takže to není taková makačka jako kdysi, ale stále je to docela fuška. Šárka se mi směje, že nyní přichází na řadu má nejméně oblíbená část ,"nasypat ale nevysypat". Jo moc vtipné, ale na mou obranu - během uplynulého měsíce jsem kávu rozsypala jen jednou.

Když mám sítko plné a stůl utřený, tak mi zbývá jen třetí bod – zašroubujte dobře konvičku a dejte vařit. Honza z pražírny mě poučil: "jakmile voda v konvičce začne vřít, tak ztlum plamen". Bohužel, my na kolejích máme elektrické vařiče a u těch se to dělá dost blbě. Mám tedy za úkol vypnout sporák ve chvíli, kdy uslyším, že voda začala bublat. Dalším mým úkolem je sledovat čas, jak dlouho káva poteče z trubičky do vrchní nádobky – mělo by to být přibližně 30-60 vteřin.

Z těchto dvou důvodu mám víko konvičky otevřené a bedlivě sleduju vnitřek nádobky. Soustředím se, abych nepropásla ten správný moment. Soustředím se tak moc, že mi nejdřív nedochází, na co se to vlastně dívám. Na dně nádobky je nějaký předmět. Chvilku na něj zírám a přemýšlím co to je, pak ho ukazuji Šárce. Sice nevíme, o co se jedná, ale víme, že to určitě dovnitř nepatří! Rychle, než začne voda vytékat z trubičky, lovím předmět z konvičky. Vytahuji obyčejný plochý gumový kroužek. Koukám na Šárku, ona kouká na mě. V momentě, kdy krčíme rameny na znamení nevědomosti, mi to celé dojde.

 

Pokračování opět za týden :-)

Autorka článku: Adel Delongová


nabidka zde - balicek Degustator je slozen ze 4 praktickych sacku naplnenych prazenou kavou z rodinne prazirny Don Franko

nebo