Aroma, chuť kávy


"Milovaná vůně kávy"

vůně kávy je intenzivnější v čisté přírodě

 

bile_bez_pozadi_15x15px Na jedné straně je chuť, na druhé aroma. Společně jdou ruku v ruce, hezky provázané a neoddělitelné

bile_bez_pozadi_15x15px Vůně je totiž pro chuť nepostradatelná

bile_bez_pozadi_15x15px Při ochutnání kávy aromatické částice putují až do nosu. Mozek zachytí čichový, chuťový a pocitový vjem a začne pracovat na rozeznávání chuti

bile_bez_pozadi_15x15px Napadlo vás někdy, proč znalci kávy nápoj usrkávají? Kávu tím provzdušní a co nejrychleji zapojí nos. Pro pobavení si to klidně hned vyzkoušejte

 

Aroma ale není jen vůně. Pokud chcete skutečně vnímat plnou chuť kávy, musíte čichat spolu s ústy. Pro lepší představu si vzpomeňte na chvíli, kdy jste měli rýmu a necítili jste žádné pachy. Pravděpodobně vám v té době ani nechutnalo jídlo. Při nachlazení a ucpaném nose nic necítíme a míváme pocit, že jídlo ztratilo chuť


Co vznikne, když se spojí chuť a vůně? Příchuť


bile_bez_pozadi_15x15px Káva je fascinující – zrníčka jsou sice malá, ale obsahují široké spektrum příchutí

bile_bez_pozadi_15x15px Spousta příchutí závisí na celé řadě faktorů. Mohou být velmi jemné a prchavé, až nakonec sami přemýšlíme, jestli jsme je opravdu pocítili

bile_bez_pozadi_15x15px Příchuť není objektivní, každý ji může vnímat odlišně. Někteří lidé reagují citlivěji na hořké chutě, někdo má více chuťových buněk a vnímá chutě intenzivněji

bile_bez_pozadi_15x15px Co se týče kávy, nejdůležitější je chuťová paměť. Co to znamená? Je to jednoduché – jestliže jste nikdy neochutnali grep, jeho tóny v kávě nerozpoznáte

bile_bez_pozadi_15x15px Pokud chcete kávu umět vědomě hodnotit, musíte cvičit 

#kavamusichutnat

 


Lexikon chutí


bile_bez_pozadi_15x15px Okouzlilo vás ochutnávání kávy? Seznamte se se Senzorickým lexikonem plným kávových chutí

bile_bez_pozadi_15x15px Senzorický lexikon je seznam příchutí s definicemi a poznámkami, které vám pomohou lépe se vyznat v ingrediencích, jejichž ochutnáváním si zdokonalíte schopnost rozeznávat

bile_bez_pozadi_15x15px Oficiální lexikon vydaný kávovou asociací SCAA je zdarma ke stažení na jejich stránkách, nicméně jde o 54 stránkový dokument, proto zde ani nedáváme odkaz

bile_bez_pozadi_15x15px V českém jazyce vydala povedený kolotoč chutí Petra Davies Veselá

bile_bez_pozadi_15x15px Pro vaši představu ukázka kolotoče chutí výběrové kávy podle SCAA:

SCAA degustační mapa kávy


Na opačném pólu sladkosti stojí hrdě kyselost


bile_bez_pozadi_15x15px Obecně si kyselost užívají spíše odborníci než široká veřejnost

bile_bez_pozadi_15x15px Vy už ale také víte, že se kyselosti nemusíte bát a díky ní má káva šmrnc

bile_bez_pozadi_15x15px Díky kyselosti chutná šálek ovocně, šťavnatě a svěže

bile_bez_pozadi_15x15px Právě takhle odborníci popisují chuť, která vzniká z více než 30 kyselin

bile_bez_pozadi_15x15px Kyselost je abstraktní, spíše neurčitá a nemá nic společného s pH nápoje



Kávový pás


bile_bez_pozadi_15x15px Káva se pěstuje ve více než 50 zemích

bile_bez_pozadi_15x15px Kávu nejvyšší jakosti nejdeme v oblasti, které říkáme „kávový pás“. Jsou to místa s vyšší nadmořskou výškou v tropickém pásmu mezi obratníky Raka a Kozoroha

bile_bez_pozadi_15x15px Chuť nejkvalitnější kávy ovlivňuje také prostředí v jakém vyrůstá; kávovníkům se nejlépe daří v půdě bohaté na minerály v teplém, tropickém klima s dostatkem deště